Portul popular din zona Buzău se integrează în unitatea de ansamblu a costumului popular specific regiunilor subcarpatice de sud, distingandu-se în același timp prin trăsăturile distinctive, ornamentale și cromatice.
Aflându-se la interferența marilor provincii istorice ale României : Țara Românească, Moldova și Transilvania, portul popular de aici se distinge prin elemente remarcabile ca valoare documentară și artistică.
Costumul popular are în zona Buzău o structura bine definită, cu două mari arii : montană și submontană. Prima zona cuprinde nordul cu satele Bisoca, Neculele, Chiojdu, Gura Teghii etc. și zona de câmpie adică de sud cu satele: Berca, Pietroasele, Pogoanele, Ziduri etc.
În Nord se distinge o zona cu totul aparte, aflată la granițele zonei de nord, sud și a Tării Vrancei, anume Râmnicu Sărat care iese în evidență prin găteala capului și a prezenței fotei bogat ornamentate.
Găteala capului la costumul de sărbătoare era formată din maramă țesută din borangic cu ornamente realizate în alesătură la cele două capete. La vechea formă, la capete exista un registru decorativ cu șiruri de elemente geometrice ce amintesc de zona Bran. În trecut, la costumul de sărbătoare a existat o piesă aparte, anume fesul de culoare roșie,purtat în mai multe zone din sudul țării.
Cămașa se înscrie în tipicul cămășii mocănești a zonei de nord. Croiul vechi este cel al cămășii lungi, cu mâneca croită din gât și cu ansamblarea lățimilor de pânză care formează stanul și mânecile în jurul gătului, pe o bentiță. Altița este croită separat sau împreună cu mâneca. Cămășile bătrânești au deschizătura în față, iar cele mai noi într-o parte, pânza este din bumbac sau in iar partea de jos a mânecii se termină cu o brățară.
Dispunerea ornamentelor se face general prin altiță, încreț și râuri pe mânecă, tablele de pe piept și tablele din spate. Ornamentele sunt cusute cu lână sau arnici dintr-o singură culoare, în timp ce la încreț intervine o a doua, întotdeauna albă sau crem.
Ornamentele sunt geometrice, realizate în punct de broderie peste fire, cu firul lăsat buclat.
Fota, purtată peste poalele cămășii, este denumită local strecătoare sau în satele din nord catrință. Pentru toate variantele de zone este sunt țesute în patru ițe, cu fondul negru, registrele ornamentale dispuse la capetele din față, nu se leagă prea strâns, iar peste brâul țesut se leagă betele.
Pe dungile roșii alternează șiruri de elemente decorative bogate alese sau brodate cu lânică policromă. Același ornament apare și pe poalele fotei de jur împrejur. Apar de asemenea și dungile cu fir metalic.
Costum din Colectia Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești
Photographer Ileana Radulescu.Photography
Model Bianca Purcărea
Locație Muzeul Pomiculturii și Viticulturii Golesti
Credit & Copyright Etnotique * Toate drepturile rezervate
Portul popular din zona Buzău – Etnotique
9 februarie 2020 @ 20:53
[…] se face clar între zona de nord ( zona montana și submontană) și zona de câmpie și deal ( vezi zona Râmnicu Sărat ). Tipologic, costumul din zona Buzău face parte din aria de răspândire a costumului cu fotă […]