Pe la noi pe Teleorman

Costum teleormanean compus din camasa cu poale incretita la gat si zuvelci specifice zonei.Motivele vegetale de pe altita si rauri sunt brazdatate de meandrul cusut cu paiete metalice. Zuvelcile de Teleorman  cu fluturi sunt cusute in doua ite cu alesatura in tehnica karamani.Ce-mi aduc eu aminte de la bunica,  erau margelele rosii, ce au prins viata din mainile Oanei, iar pe aceasta cale ii multumesc.

,,Sunt momente cand inchizi ochii si incerci sa-ti aduci aminte de copilarie, de ulitele satului, de cireada de vaci ce-si croia drum prin stuful des din balta pentru o gura de apa in zapuseala zilelor de vara. Amintiri ramase in suflet, culori inca vii si sunetele horei de la marginea satului imi alimenteaza si acum setea de origini. Intre toate acestea, vagi imi sunt imaginile cu portul, parca mama avea o camasa cu fluturi si pare-mi-se, o fota pe care a vandut-o cand eram copil. Nici nu mai stiu cum se purtau atunci femeile, am doar franturi de imagini si poate as recunoaste daca as vedea’’.

Acestea sunt vorbele tatei si dorindu-mi atat de tare sa-i ofer posibilitatea de a recunoaste un costum autentic de Teleorman, am inceput sa caut piese. Stiam inca de la inceput ca o sa fie greu, ca nu prea se mai gasesc, ca influentele si-au spus cuvantul si rare sunt ocaziile de a gasi ceva. Curajul nu mi l-am pierdut, dar intreband in stanga si in dreapta am reusit sa pun la cale o surpriza pentru ai mei. In mod evident voiam sa pozez in satul nostru si sa reecreez scene ce-l faceau pe tata sa-si aminteasca de anii lui de copilarie. Mandra cu ogarul, torsul lanii pe prispa casei, casa Morometilor,  framantatul painii si minutele de tihna pe marginea iazului le veti descoperi mai jos si in articolele urmatoare, caci nu m-am putut limita la o singura imagine ce aducea trecutul in prezent.

Photo Credit: Ileana Radulescu.Photography

Accesorii: Colectia de Margele

Multumesc Licuriciu de Teleorman

costum-teleorman1 costum-teleorman costum-teleorman2 costum-teleorman3 costum-teleorman4 costum-teleorman9 costum-teleorman11

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post a comment.