Zona Bacău prezintă mai multe tipologii de port popular. Una dintre cele mai cunoscute este costumul cu cămașa dreaptă și fota/catrința aleasă.
Peste părul strâns conci la ceafă, se purta fesul sau conciul de formă circulară. Peste acesta se lega ștergarul sau colțul urmate de marama din borangic. La femeile tinere, pe partea din față a fesului sau a conciului se punea fruntarul.
Marama, numită în unele zone fișiu sau năframă, se decora pe toata suprafața sau doar la capete cu alesături din mătase sau bumbac alb.
Concomitent cu tipul carpatic de cămașă, s-a purtat și cămașa dreaptă, de forma unei tunici, confecționată din pânză de cânepă, bumbac, lână țigaie sau borangic. Denumită local cămeșoi, este țesută fie integral din borangic, fie numai pieptul ,, chiept de borangic’’. Ornamentica acestor cămăși este amplasată pe piepți, guler, în dreptul umerilor și la brățară.
Pentru început, materialul folosit la ornat a fost lâna, mai apoi introducându-se arniciul, fluturii, firul metalic și mărgelele.
Când erau confecționate din borangic sau lână țigaie, cămășile drepte erau decorate cu dungi din urzeală, realizate cu bumbac, borangic, mătase sau fir metalic.
Fota, denumită local catrință aleasă sau ,,peșteman’’ era confecționată înainte din păr, mai apoi folosindu-se materiale precum lâna, bumbacul, firul metalic sau mătasea. Țesută în două ițe, cu fond bleumarin sau negru, are un decor bogat constituit din benzi verticale de alesături și orizontale la ,,gățar’’ (bordură decorativă dispusă pe poale).