Portul Interbelic din Arges

 

Satul in care am copilarit, Talpa Ograziile –Teleorman,continua sa ma surprinda cu fiecare ocazie a cercetarilor mele. Singurul costum complet pe care l-am gasit, este un port de sarbatoare din zona Arges.Teleorman- Arges??? La fel de mirata am fost si eu la inceput, dar auzind povestea costumului si incepand sa cunosc istoria familiei mi-am dat seama ca  existent lui in lada de zestre a fetelor era ceva normal. Va voi povesti cu alta ocazie despre costumele de Arges ale rudelor mele teleormanene.

Ia din marchizet brodata  in diferite culori, de la roz la verde,  isi arata finetea prin paietele metelice de mici dimensiuni. Trecerea timpului, din pacate, a afectat atat panza cat si fluturii,majoritatea fiind cazuti.De o frumusetea aparte este fota, cusuta cu fir metalic auriu si argintiu,incununata-ta cu fir de bumbac in culoriile ce ia o poarta in motivele ei. Cu siguranta, braul este obiectul cel mai bine pastrat impreuna cu ilicul din catifea neagra. Florile cusute cu fir metalic auriu si-au pastrat intocmai forma initiala.

Photo Credit: Ileana Radulescu.Photography

Hair Style: Iry Beauty Center

Locatie: Muzeul Satului Golesti

01

49

 

41_pp

 

43_pp

 

40_pp

Mandra de a pastra vie o frantura din tineretea lor, nasa tatalui  nu a vrut sa-l instraineze sub nici o forma, de aceea am convins cu ea sa-l imprumut doar pentru a-l poza si a ramane in albumul costumelor din colectie. La fel de mandra m-a facut si pe mine sa ma simt,purtandu-l si stiindu-l  bine pastrat de doamna caruia i-a fost cuvenit.

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post a comment.