Lichiu/Lipchiu, până acum cateva zile nici nu auzisem de desertul acesta tradițional din Transilvania. Dorindu-mi să filmez o rețetă pentru Paște am acceptat invitatia lui Gabi de a merge in Mateiaș și de a găti împreuna cu femeile din sat savurosul desert.
La început mi-a fost dificl sa înteleg dar pe parcursul procesului mi-am dat seama de anumite lucruri,cel mai important fiind aluatul, asemanator cozonacului și că secretul stă în coacerea pe vatra a acestuia. Daca nu ati înțeles rețeta, o găsiți mai jos și ..-Da, femeile din sat nu gătesc cu căntarul de gramaj lângă ele, ci din ,, ochi,, și experientă.
Ingrediente pentru 12 lichii
Aluat
-2 kg de faina
-1 kg lapte
-8 oua
-400 grame zahar
-drojdie
-margarina sau unt topit
-coaja rasa de la o lamaie
-esenta de rom si vanilie
Umplutura
-1 kg de smantana
-aproximativ 4 oua
-branza de vaci (dupa preferinte)
Decor
-200 g zahar
-scortisoara
-zahar vanilat
Procesul il gasiti in AICI!
Photo Credit Ileana Radulescu Photography
Multumim Gabriel Boriceanu!