Zona etnografică Câmpia Boianului este o zonă mai puțin cunoscută, confundată deseori cu Oltul sau Teleormanul, din pricina pieselor de costum asemănătoare. Aflată între zonele etnografice Olt, Romanați, Argeș și Teleorman, zona etnografică Câmpia Boianului se remarcă prin portul fustei, pe lângă cel al boscelelor, și prin imaginația țărăncilor aflate într-o zonă în care accesul la satele din împrejurimi era facilă.
Pieptănăturile erau cu două cozi la împletite lăsate libere sau duse la ceafă într-un coc prins în crăcani. Maramele și tulpanele se diferențiează doar prin modul de purtare. Tinerele căsătorite purtau marama lăsată liberă pe spate.
Pe lângă cămașa dreaptă și ceea cu platcă din zona Boianului, cămașa încrețită la gât este des întâlnită, în cele mai diverse forme. Cămașa dreaptă se purta doar de femeile bătrâne sau în zilele de lucru. Ca urmare modul de decorare este unul simplu, la guler, pe platcă și jos la mânecă. Părțile componente ale cămășii se încrețesc laolaltă și se fixează la guler.La încheietura mânecii, mâneca rămâne largă sau se încrețește într-un volan denumit fifilan.
Tipica cămașă cu altiță, se diferențiază de cele din zona Teleorman prin decorul mai bogat și culorile mult mai aprinse.
Principalele câmpuri ornamentale la cămășile din zona Boianului sunt în jurul gâtului, pe umeri, piept și mâneci .Decorul cămășii este realizat din mătase sau arnici și completat cu mărgele și paiete metalice în vârful cărora stau mici mărgele transparente sau multicolore.
Cămașa cu croșnă, întâlnită în mai multe zone etnografice ale țării este întâlnită și păstrată ca formă veche, diferențială de piesele ce pătrund în zonă. Ornamentația mânecilor, pieptului și a spatelui se face prin cusături în musculițe,la un fir, la mai multe fire sau în puncte, motivele fiind de cele mai multe ori vegetale stilizate.
O piesă aparte în costumul din zona Boianului în constituie fusta. Făcută din 4-6 foi de pânză de stofă din lână, țesută în două sau patru ițe. Lărgimea de 2,5 m este adunată în talie în pliuri de 3-4 degete și fixate cu o bentiță. Motivele geometrice sau fitomorfe ce constituie ornamentația sunt executate din lână în mai multe culori și fluturi metalici. Fusta de sărbătoare este confecționată din stofă cusută în două ițe sau în patru ițe.
Brâul specific zonei de Sud,bogat ornamentat cu mărgele și paiete, este și aici întâlnit.
Costum din Colectia Muzeului Viticulturii si Pomiculturii Golesti
Photographer Ileana Radulescu.Photography
Model Alexandra Negrila
Locatie Conacul Golestilor
Credit & Copyright Etnotique * All rights reserved