Subzona Topologului ( Jud Argeș), aflată între râurile Topolog și Olt, se diferențiază de zona etnografică Argeș prin portul cătrințelor. Deosebite ca formă, acestea, duc cu gândul la portul popular din jud Vâlcea, structura lor fiind asemănătoare. La limita dintre zonele Topolog și Argeș, despărțirea dintre costumul cu fotă și cel cu cătrințe nu este tranșantă. Pe o porțiunea variabilă, ele interferează.
Ia, reprezintă piesa formată din ciupag ( termenul local al cămășii ) și poale, întotdeauna cusute împreună. Diferența de termeni față de alte zone etnografice,unde poalele sunt separate iar cămașa poartă numele de ie, se face de la sat la sat. Dacă în unele regiuni, ciupagul este considerat partea superioară a iei, în altele, termenul de ciupag este folosit pentru ,,ciupagul din față’’ și ,,ciupagul din spate’’.
Partea de sus a iei, este făcut din material uniform, adică aceeași pânză se folosește la piepți, spate, mâneci și guler. Pentru poale se folosește deseori o pânză dintr-o calitate mai slabă. Ia încrețită la gât se înscrie în sistemul de decor cu altiță, râu și încreț, opulența decorului găsindu-se la majoritatea iilor. Coloritul roșu-cireșiu este specific Argeșului și Topologului.
Mâneca răsfrântă a iei, probabil influnețată de moda Transilvaniei de Sud, este diferită față de de celelalte zone ale județului Argeș, unde de obicei, volanul sau bentița sunt prezente.
Costumul din zonă are multe elemente caracteristice, în primul rând prin prezența fotei de mici dimensiuni și a cătrinței din față. ,, Zăvelca de Argeș’’ este formată din două piese, una îngustă în față și una lată în spate care îmbracă coapsele, acoperind în parte zăvelca din față. Ornamentața este întotdeauna geometrică, dând impresia unui grilaj. Ornamentul cusut, niciodată țesut, prezența telului și a firului metalic oferă un echilibru între partea superioară și cea inferioară a costumului. Motivele de pe cele două piese sunt asemănătoare în unele sate, în timp ce în altele acestea se găsesc răzleț.
Costum Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golești
Photographer Ileana Radulescu.Photography
Model Lili Sumănaru
Credit & Copyright Etnotique * All rights reserved